Om Kattebakken Værstasjon – Teknisk beskrivelse

Denne siden gir en beskrivelse av hvordan Kattebakken Værstasjon teknisk er satt opp.

Den første versjonen av Kattebakken Værstasjon var en Fine Offset WH1080 værstasjon og Cumulus programvare på en Windows Server stående lokalt i Kattebakken. Etter at vindmåleren til denne tok kvelden i desember 2017 og regnmåleren i februar 2018 måtte utstyret fornyes. Valget falt da på en Netatmo Weather Station som sender data direkte ut på nettet uten bruk av lokal server. Historiske data er konvertert fra det gamle systemet inn i det nye, så du kan fortsatt se f.eks. temperaturvariasjoner tilbake til januar 2012.

Selve websidene til Kattebakken Værstasjon, www.kattebakken.no, ligger på en Linux-webserver hos DomeneShop, noe de egentlig alltid har gjort, også for den gamle værstasjonen, men da under annet domene (oddne.net/met). Men nå har jeg byttet ut «motoren» til selve webside-presentasjonen. På serveren hos DomeneShop kjøres Apache Webserver og WordPress publiseringssystem. I WordPress er det installert en rekke plugin’s som sørger for at værdataene blir presentert og sendt videre til andre «værsteder» på Internett. Hovedplugin’en er Live Weather Station utviklet av Pierre Lannoy. Her har jeg vært med på den norske oversettelsen. Alle værdataene er nå lagret i en MySQL-database på webserveren, mot flatfiler før skiftet i februar 2018.

Skjematisk oversikt over hvordan Kattebakken Værstasjon er bygget opp og hvordan værdata og webcam-bildet distribueres til mange forskjellige steder:

Værstasjonen består av 3 utendørsenheter, regnmåler, vindmåler og termometer, og en innendørsenhet. Utendørsenhetene sender data til innendørsenheten som er tilkoblet trådløs-nettet. Herfra sendes det værdata til en skytjeneste fra Netatmo hvert 5. minutt. Kattebakken Værstasjon på nett (www.kattebakken.no) henter værdata herfra også hvert 5. minutt.

Som du ser av tegningen over er værdataene og webcam-bildene fra Kattebakken Værstasjon tilgjengelig for brukerne i en rekke kanaler.

Værdata fra Kattebakken Værstasjon distribueres til følgende steder:

 1. Netatmo Cloud Service – Data fra Kattebakken Værstasjon er ikke tilgjengelig for sluttbrukere i dag
 2. www.kattebakken.no
 3. Weather Underground
 4. Personal Weather Stations 
 5. Twitter – @KattebakkenVS
 6. Facebook.com/KattebakkenVS

Både Weather Underground og Personal Weather Stations oppdateres direkte fra www.kattebakken.no hvert 5. minutt
Twitter oppdateres fra en liten «microPC» (Raspberry Pi) hver 6. time. Twitter-meldingen blir automatisk publisert på Facebook.

Webcam-bildet / Utsikten kan du se følgende steder:

 1. www.kattebakken.no
 2. Webcam.travels
 3. Yr.no
 4. Lookr
 5. Instagram – @KattebakkenVS

Webcam-bildet sendes direkte fra webkameraet til www.kattebakken.no hvert 5. minutt, herfra plukker Webcam.travels dette bildet med jevne mellomrom.
Yr.no og Lookr henter bildet fra Webcam.travels flere ganger i døgnet.
På Yr.no kan du nederst på værsider se utsikten når du søker på steder i Harstad-området
Lookr lager «timelapse» over siste døgn, måned og år av alle webcam-bildene som er samlet inn, disse kan også sees på Webcam.travels.

Det lages også en timelapse med bilder fra siste 30 dager, tatt ca kl. 08:00. Denne genereres på en Raspberry Pi hjemme hos meg og publiseres til www.kattebakken.no rundt kl 08:20 hver dag

Det legges også ut webcam-bilder på Instagram av og til og her kommer det noen andre bilder også.