Oppdatering av Værstasjonprogramvaren

I dag har det vært en større oppdatering av programvaren som på sikt skal gi bedre og mer værinformasjon på sidene. Men det som er viktigst akkurat nå for sluttbrukerne er at det er gjort et stort løft på den norske oversettelsen. Så nå er mange flere tekster på norsk istedet for engelsk. Eksempelvis er vindretning nå norsk og de fleste tekstene i grafene. Jeg har vært aktiv i oversettelsen og har oversatt omlag 1000 enkeltord og beskrivelser i programvaren. Arbeidet med oversettelsen kommer jeg til å fortsette så enda mer av ledetekstene skal bli norske.

Om du fortsatt ser mest engelske tekster (eks. vindretning) så er dette fordi du har nettleseren din (og evt. operativsystemet (Windows/Mac)) satt til engelsk språk. Endre dette til norsk så vil du få mer norsk enn engelsk i alle fall 😉

Mer informasjon om dagen i dag

I dag har jeg gjort en liten, men kanskje viktig, oppdatering på siden «I Dag». Nå kan du i tillegg til å finne grafer med temperatur, vind og slikt se en tabell øverst på siden med oversikt over både høyeste og laveste temperatur som er målt så langt i dag. I tillegg kan du også se maksimal vind til nå i dag og siste timen.

Velg menyen «I dag» øverst på siden for å se mer informasjon om dagens målinger.

Nyheter ang. webkamera

Jeg har utvidet kamerafunksjonen, så nå kan du i tillegg til å bare se stillbilde av utsikten i øyeblikket også se en kort film med bilder fra de siste 30 dagene. Bildene i filmen er tatt ca. kl 08:00 hver dag. Disse bildene blir så satt sammen til en film som viser utsikten dag for dag. Hver dag vises i ca. 0,5 sekund. Filmen oppdateres hver dag kl 08:20

Se menyen «Utsikten nå» -> «Film fra siste 30 dager» eller klikk her.

Du kan også nå se enkeltbildene fra hver da ca. kl 08:00. Jeg har laget en oversikt over alle webkamera-bildene tilbake til 15. februar 2018 som oppdaterer seg hver dag med «dagens bilde».

Se menyen «Utsikten nå» -> «Bla i bilder» eller klikk her.

Teknisk beskrivelse

Mange er interessert i en teknisk beskrivelse av hvordan Kattebakken Værstasjon er satt opp, hva som trengs av utstyr og hvordan jeg har gjort det med hensyn på distribusjon av værdata, historikk, osv. Så da har jeg selvsagt laget en beskrivelse av dette. Denne finner dere under OM-menyen og så «Teknisk beskrivelse». Eller du kan finne den direkte her. Håper dere liker denne informasjon og at den kan være nyttig for andre.

Historikk og rekorder

De siste dagene er det kommet en del nytt på Kattebakken Værstasjon.

Historikk
Etter overgangen til nytt publiseringsverktøy for værstasjonen i midten av februar har jeg nå også fått konvertert alle gamle, historiske data fra såkalte flatfiler og inn i den nye databasen. Dette betyr at du nå kan se grafer med eksempelvis temperatur helt tilbake til 2012. En graf pr. år. Det er laget grafer for temperatur, vind, nedbør, trykk og fuktighet. Du kan også selvsagt se grafer for inneværende måned og forrige måned for de samme tingenen. Under Nedbør ser du også nå total mengde nedbør pr år eller til nå i inneværende år. Se menyen Historikk øverst på siden.

Rekorder
I tillegg er også «rekord-oversikten» tilbake, så nå er det enkelt å finne ut hva som har vært den varmeste/kaldeste dagene eller den dagen med mest regn. Rekordene og historikken går helt tilbake til oppstarten av Kattebakken Værstasjon 10. januar 2012. Rekordene har også fått eget menyvalg øverst på siden.

Hva skjer videre?
Vanskelig å si hva som kommer først og ikke minst når det kommer. Men det som er sikkert er at det skal bli enda lettere å se og kanskje søke i historiske data i fremtiden. Grafene som er der i dag gir en god oversikt, men jeg har noen planer for ting som kan gjøre det enda bedre.

Jeg driver også på å planlegger forbedring av webcam’et, dvs. utsiktsbildet. Røper ikke helt planen her heller, men det kommer til å bli bra om jeg får til deg jeg ønsker.

Men når alt dette kommer skal jeg ikke spå om nå 🙂

Den nye værstasjonen

Slik så den gamle ut, etter at den var tatt ned

Her er den nye montert opp i husmønet.

I tidlig januar begynte den gamle værstasjonen og feile, først med vindmåleren så med regnmåleren, men etter 6 år på taket hadde den vel gjort sin misjon, så da var det på tide å få tak i en ny. Her er noen bilder av gammel og ny værstasjon.

 

Oppdatering av Kattebakken Værstasjon

Kattebakken Værstasjon har eksistert i over 6 år. Den startet tilbake i januar 2012 og det finnes en mengde historiske data tilgjengelig som kan «avlive» enhver værdiskusjon i Harstad 😉

I løpet av vinteren så begynte den gamle værstasjonen å feile, først med vindmåler som bare målte retning og ikke fart, så fusket også regnmåleren. Da var det på tide å bytte den gamle værstasjonen i noe nytt. Valget falt da på Netatmo Weather Station, tidligere hadde jeg en Fine Offset WH1080. Når jeg nå endret selve værstasjonen måtte jeg også endre web-fronten også. Ikke bare fordi jeg hadde lyst men også fordi det programmet jeg har brukt i 6 år (Cumulus) ikke kunne hente data fra Netatmo.

Nå har jeg også endret nettsted for værstasjonen til www.kattebakken.no. Dette er et nettsted jeg har hatt i over 7 år, men det har aldri vært i bruk til noe fornuftig. Så nå tar jeg det i bruk til værstasjonen, om det kan kalles fornuftig da 😉

Alle historiske data fra den gamle værstasjonen finnes selvsagt her også. Se menyvalget «Historikk» øverst på siden. Da får du først en oversikt over den måneden vi er inne i med grafer. Nederst på siden finner du link til data helt tilbake til januar 2012.